Aku rasa, aku cerita. Aku baca, aku cerita.

Thursday, March 10, 2011

kata ganti diri

Ye adik-adik, hari ini, tiba-tiba nak menulis pasal kata ganti diri. Bukan kata ganti nama ye.
Kata ganti diri dan kata ganti nama adalah dua benda yang berbeza ye adik-adik.

Kata ganti diri ialah kata yang digunakan untuk mengganti kata nama orang. Kata ganti diri ni subset kepada kata ganti nama. Haa, bukan maksudnya saye nak cakap ni.

Okey, korang semua ni mesti tau pasal kata ganti diri tu. Pernah belajar Bahasa Melayu kan?Kata ganti diri ade tiga. Jadi hari ini, kita belajar pasal kata ganti diri yang pertama versi saye ye.

Kata ganti diri versi saye ni sesuai untuk orang yang sedang berkasih sayang. Berkasih dengan kekasih, berkasih dengan ibu bapa, berkasih dengan adik beradik, berkasih dengan sahabat andai, berkasih dengan siapa-siapa sahaja, you name it, as long as, temanya berkasih. Fuh~

Mari belajar!

Perkataan pertama
Sayang - syg
Shayang - shyg
Cayang - cyg
Yang - yg
Yunk - yk

Perkataan kedua
Darling - drlg
Daling - dlg
Dalim - dlm
Laling - llg
Lalink - llk
Lalim - llm
Ling - lg
Link - lk

Perkataan ketiga
Dear
Dearie
Dearest
Deer? (heh~)

Perkataan keempat
Busuk?
Bushuk
Mucuk
Mushuk
Huh~

Perkataan kelima
Baby
Babe
Beb
Bebeh
Bebek? :P


Cukuplah lima perkataan, dah tak dapat fikir dah. Hebatkan manusia ni dalam mencipta perkataan, dari satu perkataan tu, dapat 4 hingga 5 ejaan yang berbeza tapi memberi maksud yang sama.

Motif pelajaran : mempelajari revolusi perkataan kasih sayang.

Agak-agak korang guna yang mana satu eh?


6 buah fikiran:

Matika said... [Reply to comment]

awak dh gnti url blog awak belum dekat facebbook like tu?

anNaqia said... [Reply to comment]

oh, da tau kat mane salah.

href=http://http://annaqia.blogspot.com/&layout=standard&show_faces=false&width=280&action=like&font=arial&colorscheme=light&height=40"

terletak dua kali http tu. hehe.
btw, tq! :)

Matika said... [Reply to comment]

hehe..ok..mamat baru je siap kan tutorial baru lgi..
kali ni untuk klik like setiap post...huhu

anNaqia said... [Reply to comment]

yeah!
dah wat. menjadik! tq skali lagi. :)

Matika said... [Reply to comment]

hehe..rajin laa...bgos2....

anNaqia said... [Reply to comment]

hehe. tgh cuti skrg, memanglah rajin.

Post a Comment

wanna share something with me? just say it! ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...