Aku rasa, aku cerita. Aku baca, aku cerita.

Saturday, February 21, 2009

dasang?

dasang = dadih + pisang~
:)

di suatu petang yang damai dan cukup mengasyikkan bagi mereka yang melabuhkan tulang belakang mereka di atas alas peraduan. ngeh3~ aku dengan ditemani ria, yanachek, somepet,poei and pino (komiti-komiti dinner MAKK X n a HICOM) menjalankan satu misi yang sungguh menyeronokkan~ (ewah~). dua perkara yang aku belajar melaluinya, iaitu:-

dadih double layer


and

pisang susu goncang or banana milk shake (
mind the kepelikan bhs~)


dapat dua ilmu sepetang ini. ^^ aku memang tak pernah buat dadih (makan je reti. ngeh2~) bukan setakat belajar buat dadih, tapi 2 in 1, siap boleh belajar buat double layer dadih. ^^ rupa-rupanya senang je buat dadih. nanti kat umah nak buat untuk adek-adek. hehe. jadikan diorang tukang rasa. insyaAllah.

inilah antara gambar-gambar process membuat dadih dilakukan:-



first step : cappucino dibekukan~ :)



final step : cappucino + roses~

untuk banana milk shake, gambarnya aku terlupa nak amek. huhu. banyak kali gak experiment yang kitorang untuk mendapatkan hasil yang baik untuk dijual sempena roadshow MAKK X pada 2,3 dan 4 March ini. :) (sampai sakit perutku. minum itu air. da tahu xley minum, nk minum jugak~ huhu)

dan ingredient nya adalah:-
  • pisang emas = kaler nya kuning yang menarik, rasanya yang manis
  • susu 4 sudu = cukup-cukup untuk satu gelas banana milk shake
  • ais satu gelas = rasa ais nya cukup.
  • ais sesuku gelas tersebut
  • akhir sekali, blend sampai ais hancur~ :)
harapanku, semoga dua-dua benda yang dipelajari di atas, dapat membawa untung. amin~ apalagi kawan-kawan utp ku, beli jangan tak beli nanti eh. sedap bagitahu orang lain, kalau xsedap bagitahu kami. ;)

p/s: 1)aku dan poei PIC untuk banana milk shake. tapi tak try buat pun tadi. harap-harap air tangan ini manish~ ;)
2)pusing taman maju, dan bndr seri iskandar hampir dua jam semata-mata mencari bahan-bahan di atas
3)kehilangan rm30 di stesen minyak. huhu. (aku redha dengan pemergian duit itu.think positive! :) )

4 buah fikiran:

NurFiera Mohd Zain said... [Reply to comment]

ajarkan wat dadih camne

ape ni sepp ilmu

bg la bhn2 serte care mmbuatnye

an~naqia said... [Reply to comment]

aiyok kak fiera.
akak bli je tepung dadih.
pastu ikut instruction kt blakang plastik tepung dadih tersebut.
:)

siyes senang!
try it out~

NurFiera Mohd Zain said... [Reply to comment]

yeke cmtu?

mudohnye idup ni
huhu
:P

an~naqia said... [Reply to comment]

huhu.
insyaAllah, jika dpmudahkan~
:P

Post a Comment

wanna share something with me? just say it! ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...